Nyheter

Filippinerna är det land som tjänar mest på det låga oljepriset.

Läs artikel i Dagens Industri om hur oljekraschen påverkar Filippinernas ekonomi. Enligt beräkningar som analysbolaget Oxford Economics tagit fram beräknas att Filippinerna kan få en ökning av BNP med över 1,5 procent på grund av oljekraschen.   


Artikeln är hämtad från Dagens Industri 2014-01-07.


Filippinerna är det land som tjänar mest på det låga oljepriset. Det skriver Bloomerg.Nyhetsbyrån hänvisar i sin tabell till ett räkneexempel från analysbolaget Oxford Economics som beskriver hur situationen förändras i olika länder vid ett oljeprisfall från 84 dollar till 40 dollar per fat.


En sådan förändring beräknas ge Filippinerna en ökning av BNP med över 1,5 procent. Öriket i Sydostasien är därmed det land som får störst skjuts uppåt av oljeraset.


De största vinnarna är generellt sett mindre länder som i hög grad är beroende av oljeimport för sin energiförsörjning. Större stater som Kina och Sydamerika finns dock också med på vinnarlistan.


Även de europeiska staterna Rumänien och Slovakien kvalar in. Deras ekonomi väntas få en extra tillväxt på cirka 1 procent respektive 1,4 procent i Oxford Economics scenario. 


I andra änden av tabellen återfinns, föga förvånande, oljeproducerande stater som Saudiarabien och Ryssland. Både de två jättarna väntas få skriva ned tillväxten med cirka 3 procent i år. Sverige finns med på listan. Men precis som för Danmark och Taiwan förväntas tillväxten här inte påverkas särskilt mycket av oljeraset.


Största vinnarna på oljeraset:Filippinerna

Slovakien

Sydafrika

Thailand

Hongkong

 

Största förlorarna:Saudiarabien

Förenade  Arabemiraten

Norge

Malaysia

 

Källa: Oxford Economics/Bloomberg. Vill du investera i Filippinerna? Det kan du göra genom vår fond IKC Filippinerna Flexibel. 


Under 2014 hade fonden en värdeökning på hela +33,55 %.


 Kontakta oss gärna om du vill veta mer på tel 040 - 660 70 00 eller info@ikcfonder.se