Nyheter

Filippinerna i fokus för fondförvaltaren

Fonder, försäkringar och Filippinerna – trådarna löper åt många håll när Bjärredsbon Inge Knutsson berättar om sitt 60-åriga liv. Vad har han lärt sig av att bli äldre?


– Att ta det lugnt. Sova på saken. Inte bara gå på första intrycket


Artikeln är hämtad från Sydsvenskan 2015-06-19 


644x429IngeSydsvenskan150619
Foto: Peter Frennesson


Det låter som en betryggande insikt för en fondförvaltare, entreprenör och ägare till finansiella företagskoncernen IKC, med kontor i centrala Malmö. IKC förvaltar bland annat fjorton värdepappersfonder i och driver tjänsten Fondbytesprogrammet.

Med övertygande entusiasm berättar Inge Knutsson om koncernens försäkringar och investeringsstrategier, om vikten av att värna om kunden och att aldrig sälja något som man inte själv tror på.

Vad betyder IKC?

– Inge Knutsson Consulting. Inga konstigheter.

När han talar om affärer, börsuppgångar och värdepappershandel till svindlande belopp – IKC förvaltar omkring 9,5 miljarder kronor – låter det märkvärdigt jordnära. Inge Knutssons pedagogiska talang är förutsättningen för framgångarna. Men pengar var inget som präglade hans unga år.

– Jag föddes vid Flyinge. Ganska snart flyttade familjen till Lund. Min far var vaktmästare på universitetet, där min mor också arbetade, som kontorist. Mitt första jobb var att bära ut Sydsvenskan.

Han bodde i stadsdelen Oscarshem i norra Lund. Lerbäcksskolan var hans grundskola, Polhemskolan hans gymnasium.

Efter gymnasiet blev det Lunds universitet och studier i systemvetenskap – ett tvärvetenskapligt ämne som förenade teknik, ekonomi och samhällsvetenskap.

– Jag lärde mig en hel del men det kom till en punkt där jag helt enkelt inte orkade fortsätta.

Vad hände?

– Min yngre bror omkom i en olycka 1979. Jag kunde helt enkelt inte plugga vidare.

Inge Knutssons idrottsintresse kom till sin rätt när han började som gymnastiklärare på Ekenässkolan i Eslöv. Han gillade jobbet.

– Men jag var inte behörig. När det kom en behörig sökande fick jag sluta. Efter fyra år fick jag se mig om efter något nytt.

Han blev grönsaksförsäljare på Möllevångstorget i Malmö i några månader.

Redan 1982 hade Inge Knutsson börjat sälja försäkringar som fritidsombud på Folksam. Nu beslöt han att helhjärtat bli säljare i försäkringsbranschen. 1990 hade han avancerat till distriktschef inom Folksam i Lund.

Inge Knutsson trivdes med företaget, men trivdes ännu mer med kunderna. 1995 etablerade han sig, tillsammans med några kollegor, som självständig försäkringsmäklare – och utvecklade samtidigt sitt intresse för aktie- och fondförvaltning.

– I ett stort företag som Folksam kretsar mycket kring själva organisationen. Jag ville mer direkt vända mig till kunderna.

Ur Inge Knutssons försäkringsmäkleri utvecklades IKC-koncernen.

Det senaste året har Filippinerna varit i hans fokus. Sedan 2011 har han tillbringat minst åttio dagar per år i Manila. Han är nyss hemkommen till Sverige och ser goda tillväxtmöjligheter i det asiatiska landet.

Men det som verkar engagera Inge Knutsson mest är de många filippinska biståndsprojekt som han deltar i: fadderverksamhet, risodlingsprojekt, SOS Barnbyar, mikrolån och studiestöd är några exempel.

– Roligt att inte bara ägna sig åt finansverksamhet. Jag har mått bra av tiden i Filippinerna, säger Inge Knutsson – som återvänder till ölandet i höst.
Inge Knutsson

Aktuell: Fyller 60 år på midsommarafton, den 19 juni 2015.

Bor: I Bjärred men är nyss hemkommen efter sex månader i Manila.

Familj: Hustrun Anette, döttrarna Sanna och Emma – som delar sin fars bil- och hästintresse – samt Inge Knutssons 93-årige far Gilbert.

Firar födelsedagen: I England. Hans galopphäst Coprah startade i onsdags i Royal Hunt Cup under den årliga Kapplöpningsveckan på Royal Ascot, där brittiska drottningen alltid närvarar.