Nyheter

Privata Affärer tar tempen på världens marknader

PA_nr3


Börsfall, prisfall på råvaror, oro och tvära kast. Hittills har 2016 varit en riktig utmaning för spararna. Den stora frågan är var man hittar avkastning? I senaste numret av Privata Affärer på sidan 32 delar IKCs chefsförvaltare Inge Knutsson med sig om de faktorer som talar för en fortsatt god utveckling för Filippinerna. 


Artikeln är hämtad från Privata Affärer, Nr 3/2016. 


Mycket talar för Filippinerna


Hög tillväxt, billig arbetskraft och en ung befolkning. Många faktorer talar för en fortsatt god utveckling för Filippinerna. Manilla börsen fick sig dock en släng av den rådande frossan på världens tillväxtmarknader och avslutade 2015 med en nedgång på 3,8 procent, det första året med negativ börsutveckling på sex år. 


Inge Knutsson, förvaltare av IKC Filippinerna, räknar med en fortsatt volatilitet och sidledes kursutveckling i år. Men på sikt går Filippinerna en lovande framtid till mötes som investeringsland, menar han. 


- Landet ligger i topp när det gäller outsourcing av teknisk och finansiell service. Filippinerna genomför även mycket stora infrastruktursatsningar. En annan inkomstkälla, som utgör 8,5 procent av BNP, är pengar som skickas tillbaka till landet av filippinier som arbetar utomlands, säger Inge Knutsson.


Filippinerna drabbas naturligtvis av inbromsningen i tillväxten i Kina, men inte lika mycket som andra länder i regionen som har en större exportandel till Kina, berättar Inge Knutsson. 


Filippinernas största handelspartner är Japan och dit väntas exporten öka med några procentenheter i år. Kina kommer först på fjärdeplats.